söndag 16 december 2018

Investera i Kejsarens nya kläder...


Det är snart 20 år sedan IT-bubblan boo.com sprack och investerarna förlorade en miljard. Den gången handlade det ändå om riktiga kläder. Bubblan man försöker blåsa upp idag bygger på något så tunt som utspädd luft. Klimathotet är en politiskt driven hypotes om att våra koldioxidutsläpp kan orsaka en skenande global uppvärmning. Man använder FN-sekretariatet IPCC för att sammanställa så mycket man kan hitta som pekar i den riktningen. Allt annat är bannlyst och regeringarna som betalar kalaset får inte ifrågasätta rapporterna. Ett fullständigt sinnessjukt upplägg med andra ord, vilket visade sig när största debatten i klimatmötet i Polen handlade om just den senaste IPCC-rapportens kvalitet.

Att marknadskrafterna sedan länge insett att det finns pengar att tjäna på klimathotet gör att det idag liknar ett självspelande piano. Nästan ingen frågar efter vad klimatforskarna kommit fram till och dom som gör det kallas klimatförnekare. Man verkar vilja att vi går mot en katastrof, det är där pengarna finns. I Sverige drivs frågan nästan uteslutande av politiker, journalister och kändisar med det gemensamma att dom saknar den naturvetenskapliga utbildning som skulle behövas. Man tycker att Kejsarens nya kläder passar perfekt, trots att ingen har sett dom.

Nu har det gått så långt att man ska investera i en propagandamaskin, WeDontHaveTime AB heter den. Mest känd för att ha lanserat den lilla flickan Greta som höll tal i Polen i förra veckan. Scenariet liknar det vi såg för 20 år sedan när IT-bubblan snabbt blåste upp börsvärden utan innehåll, då som nu, speciellt i Sverige...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar