torsdag 22 maj 2014

Grönt är skönt, eller..?

Igår fick Markbygden tillstånd av Länsstyrelsen i Norrbottens län att uppföra nästa etapp om 440 vindkraftverk av de planerade 1.101 i Markbygden. Ett tillstånd (PDF) innehållande ett 70-tal sidor med problembeskrivningar som borde få vilken tänkande människa som helst att dra öronen åt sig. Där finns inte en stavelse om något som är positivt med vindkraften.

Det värsta är att det finns inte en stavelse om hur man ska få bort alltihop efter de 15-20 år som snurrorna lär fungera. En miljon ton armerade betongfundament som enligt Naturvårdsverket ska bilas och fraktas bort. Länsstyrelsen säger kort och gott att man ska följa ett regeringsbeslut från 2009, som ger Länsstyrelsen rätt att bestämma. Goddag yxskaft alltså. Risken är att dom nya vindkraftstornen också byggs i armerad betong istället för stål och att dessa blir stående som 150 meter höga utropstecken i vår natur för all framtid. För vore man tvungen att ta bort dom skulle det hela bli en förlustaffär som ingen ville investera en krona i.

Men, säger kanske vän av ordning, vi ska ju rädda klimatet! Visst, jag såg idag en uträkning av hur mycket mindre den globala uppvärmningen kommer att bli om vi antar att FN:s klimatpanel har rätt i sina scenarier. Där kom man fram till att den svenska satsningen på vindkraft, fullt utbyggd, kan minska temperaturen med nästan en tiotusendels grad, 0,00004°!

Ja, vad spelar den största miljöförstöringen i landets historia för roll, om vi kan gå före och sänka den globala medeltemperaturen med en tiotusendels grad om hundra år? Tur att vi har så kunniga ledare som vill oss så väl, trots att vi får betala hela kalaset till utländska företag och investerare. Här står åtta opportunister, för dagen gröna feminister, som vill ha våra röster...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar