söndag 10 juni 2012

Sverige behöver ingen vindkraft
Man vet inte om man ska skratta eller gråta åt vindkraftseländet i Ångermanland. Politikerna säger att dom räddar miljön med förnyelsebar energi, medan exploatörerna säger att vindkraft ska bli vår nya exportvara. Båda vet givetvis att Sverige redan har ett elöverskott. Dessutom har vi praktiskt taget ingen fossilbaserad elproduktion.

Vi medborgare subventionerar utbyggnaden på våra elräkningar och industrin får elcertifikat som dom ibland tjänar mer på än sin egentliga verksamhet. Samtidigt åstadkommer man en miljöförstöring utan historiskt motstycke. Djur, natur och människor drabbas och kommer att få lida för tilltagen under oöverskådlig tid. Man säger ca 20 år, men har ingen fastställd plan för att återställa naturen efteråt utan skjuter på problemet genom att hänvisa till framtida lagstiftning. Ett bekvämt sätt att slippa ansvar och tidigt ta ut maximala vinster.

I land efter land drar man nu in subventionerna till vind- och solkraft. I Spanien upptäckte man att för varje nytt grönt jobb, försvann tre andra. Och nu vill man låna 1.000 miljarder (!) innan ekonomien kollapsar.

När man läser prospektet från norsk-svenska Forsca/SCA så har dom noga undvikit att fördjupa sig i vad lokalbefolkning och fritidsboende tycker om tilltagen. Man säger lite svepande att det inte finns något riksintresse för turismen i området, till och med att vissa turister kommer för att se vindkraftverken! Samernas protester verkar man ta lätt på.

Men dom har i alla fall ritat några bilder där man kan se hur en del av de planerade kraftverken kommer att synas. Med en totalhöjd på 210 meter är dom också tvingade att ha blixtljus dygnet runt, vitt på dom yttre och rött längre in i området.

Jag ritade upp en nattbild med dagsljusbilden som underlag, alla lampor ska blixtra 40-60 gånger i minuten och eventuellt ska dom synkroniseras. Vet inte om det blir roligare av att nära 200 torn tänds och släcks samtidigt, även om det kommer att påminna lite mer om ett nöjesfält kanske...

En sak är i alla fall säker, det paradis jag nyligen hade nöjet att besöka kommer att ruineras, både bildligt och bokstavligt, om opportunisterna får som dom vill. Klicka på översta bilden så blir vansinnet tydligare...8 kommentarer:

 1. Tack för ditt inlägg! Jag har fått länktipset av en grundtjärnsbo. Flykten från bygden och Norrland kommer att bli en allvarlig konsekvens om vindetableringarna exploterar som planeras. Det är en stor sorg för oss som älskar naturen och valt att bo i en oförstörd naturbygd.

  Jag skulle gärna vilja låna Din talande nattbild av vindmontaget och länka till ditt inlägg på vår hemsida?
  http://snurrigt.vildavastra.se/

  Är det okey för Dig?

  De bästa hälsningar, Anita på andra sidan Storsjön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exploaterar, ska det förstås stå ;)

   Radera
  2. Visst får du använda bilden och länka hit. Jag råkade radera mitt ursprungliga svar pga nytt bloggformat....

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag kommer att låna bilden, länka och göra ett inlägg i "Snurrigt" och även i min egen blogg.

   Tack för att du hjälper oss med att skriva om detta som håller på att föröda vår skog och bygd!

   Radera
 3. Hej, vindkraftsetableringarna blir bara fler och fler. I Ångermanland och annorstädes. Det bästa vore om t ex vi i norra Sverige kunde gå ihop och agera tillsammans. Som det är nu engagerar vi oss endast i "vårt eget projekt" utan att veta vad som händer på andra ställen. Det gynnar vindkraftsförespråkarna. I norra Ångermanland har vi Gabrielsbergets 40 verk på privatägd mark med 25+6 (Kraftö och Svevind/SCA)ytterligare på gång och i Norrbotten Sveriges största exploatering på statliga Sveaskogs mark - 1101 stycken kraftverk över 200 m höga.

  Jag kan intyga att den röda blinkande hinderbelysningen verkligen förstör och de av Forsca/SCA månghundrade planerade verken knappast kan kallas miljövänliga om man ser till trakten där de planeras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Viola,

   Du har rätt i att det blir mer vindkraft hela tiden, men söderöver har protesterna satt stopp för fler än i norr.

   Opportunisterna i Sveriges Riksdag påverkar landets övriga opportunister som i vissa fall kanske tror att dom gör något bra. Det är ju fortfarande tillåtet att vara både korkad och okunnig...

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera