fredag 24 augusti 2012

Subjektiva objektiv...


The Telegraph uppmärksammade igår hur vindkraftsbolagen manipulerar myndigheter och andra när dom visualiserar hur kraftverken kommer att se ut i relation till sin omgivning. Man använder bilder som är mycket mer vidvinkel än vad vi normalt upplever när vi tittar rakt fram och på så sätt ser vindkraftverken inte så hotfulla ut. Dom blir små pinnar som sticker upp som träd på ett kalhygge ungefär.

Men om man istället tar bilden med ett porträttobjektiv, ungefär som utsikten från ett fönster, blir resultatet ett helt annat. Jag blev själv förvånad när jag gjorde experimentet på den bild jag hade i bloggens första inlägg. Den är hämtad från samrådsprospektet för Fängsjön - Storsjöhöjdens vindkraftspark, och visst ser det bedrövligt ut redan på den bilden, men när man klipper ut en mindre del så som man skulle uppleva det i verkligheten, förstår man att den vackra byn Grundtjärn knappast kommer att överleva om Sollefteås kommunpolitiker inte ändrar inställning.

Och det vet givetvis Forsca/SCA också, exploatörerna som bara har en sak för ögonen, att till varje pris maximera vinsterna.


Tänk er att ständigt ha den här utsikten och inte nog med det, att alla propellrar snurrar, med lite olika hastigheter. Dessutom det lågfrekventa buller som formligen kommer att dränka omgivningen?

Tänk er sen hur det ser ut på natten, och större delen av den mörka årstiden, med hundratals ständigt blixtrande lampor? Nej, det går knappt att ens föreställa sig. Kanske skulle man montera upp 200 små blixtlampor på en skiva och sätta direkt utanför fönstren hos Länsstyrelse och kommunalhus där besluten ska klubbas?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar