fredag 13 juli 2012

Vindkraftsflyktingar


Man har i åratal pratat om alla klimatflyktingar som ska invadera oss. Dom kommer för att deras levnadsmiljö förstörs av klimatförändringar, det blir för hett, för vått eller för blåsigt, skogar brinner och öar sjunker. Siffran 50 miljoner är vanligast, men vissa säger att 250 miljoner eller fler kommer att tvingas flytta.

Som tur är har alla förutsägelser visat sig vara fel. Visst har folk fått flytta på sig, precis som alltid genom historien, ofta beroende på att de blivit för många och miljön klarar inte trycket. Men jag tror inte att vi sett en enda klimatflykting mer än alla de som flyttar söderut till värmen.

Men vad vi börjar se är problemen som vindkraften skapar. Ingen vill ha vindkraft inom synhåll och dom som fått det kan inte sälja och flytta utan en stor förlust. Exakt hur mycket en fastighet förlorar i värde när det finns vindkraftverk i blickfånget är svårt att säga, men gissningsvis mellan 50 och 90 procent. Så det blir till att börja om från början för många, beroende på om man har lån eller inte. Är fastigheten belånad kan den mycket väl få ett negativt värde. Man får betala för att flytta.

Har man dessutom sin inkomst kopplad till turistnäringen riskerar man att bli utan, då stora delar av landet kommer att få en minskad turism. Ingen betalar för att se vindkraftsparker.

Så dagens sanning är nog att vi måste hjälpa alla dom som drabbas av vindkraften istället för klimatflyktingar. Ingen ska behöva leva med vindkraftverk inpå sig bara för att vi har en samling stolliga opportunister i Riksdagshuset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar