lördag 15 december 2012

Bakvända världen!


FN:s klimatpanel, IPCC, har haft en ovana att skriva och publicera en sammanfattning för "policy makers" långt, långt innan dom publicerar rapporten den bygger på. Till råga på allt har denna "SPM" inklusive delar av rapporten nu läckt ut på nätet långt innan den är färdig, eftersom den är ute på granskning i hundratals kopior i alla länder som deltar i IPCC.

Det gör att kritiken redan är i full gång och IPCC har redan börjat försvara sig som man kan läsa i bland annat New York Times.

Det mest intressanta med IPCC:s rapporter är hur man tolkar forskningsresultat, datamodeller och observationer, oavsett om det ligger fusk eller skräpdata inbakat. Man letar i princip bara efter vad regeringar efterlyser, bevis för att människan påverkar klimatet, med fokus på koldioxidutsläpp. Det går ju inte att beskatta en naturlig uppvärmning.

Redan tidigare har IPCC sagt att av den uppvärmning de flesta anser har skett de senaste 100-150 åren, ca 0,8 grader, kan ökad koldioxidhalt svara för hälften. Lite paradoxalt så har temperaturkurvan helt planat ut de senaste 16 åren, medan koldioxidutsläppen ökat mer än någonsin. Till detta har man ingen förklaring.

Däremot börjar även IPCC nu erkänna solens betydelse för tidigare uppvärmning och det är väl om detta som slaget om nästa rapport kommer att stå. Vågar IPCC utpeka koldioxid som mer ansvarigt för tidigare uppvärmning än solen? Och ännu viktigare, kommer koldioxidutsläpp att kunna mota en annalkande liten istid som allt fler pratar om?

Ja, det var så koldioxidhypotesen föddes för hundra år sedan, när Svante Arrhenius såg den som en möjlighet för människan att balansera en kommande avkylning...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar