söndag 2 december 2012

Professor (?) Rockström igen...


Så gott som varje dag uttalar sig denne Johan Rockström i media. Han är alltså VD i Stockholm Resilience Centre som är en sidoavdelning till Stockholms Universitet. Han lär också för några år sedan ha varit adjungerad professor i naturresurshushållning vid universitetet, en titel han gärna använder sig av fortfarande.

Vad jag vet har Rockström ingen bakgrund eller utbildning inom de områden som kallas klimatforskning, men försöker ständigt framstå som en ledande klimatforskare. Något som inte imponerar på Sveriges riktiga klimatforskare.

Jag förstår att vi inte har särskilt många journalister med naturvetenskaplig utbildning, men någon borde kunna använda Google för att ta reda på vem dom får sin information ifrån?


UPPDATERING; I kvällens Agenda deltog och presenterades Johan Rockström som professor i "miljövetenskap". Därför kollade jag om han fanns med bland de professorer vi har vid ITM hos Stockholms universitet. Men där kunde jag bara hitta en av hans vapendragare, Kevin Noone.

I Agenda deltog också Stefan Fölster som ansåg att vi prioriterar fel med 20 miljarder till dyra klimatåtgärder, som subventioner till vår egen vindkraft och bara en miljard på forskning som kan bidra till utveckling i fattiga länder.

Rockström höll givetvis inte med och menade att den förnybara energin behöver hjälp för att komma igång och gav Tyskland som exempel på ett land där förnybar energi nu blivit "billig". Vilket är en nyhet för mig, om inte Rockström bluffar.

UPPDATERING 2; Det visar sig att Rockström för några veckor sedan blivit befordrad till professor i miljövetenskap. Han ska installeras officiellt i september nästa år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar